تحصیل رشته حقوق در خارج 2024 + بهترین دانشگاه ها
فارغ از اینکه رؤیای رفتن به دانشکده حقوق و وکیل شدن را دارید تحصیل رشته حقوق در خارج فرصت ارزشمندی جهت آشنایی مستقیم شما با سیستم حقوقی یک کشور دیگر را فراهم میکند. همچنین تحصیل این رشته در خارج از کشور میتواند زمینهساز کار شما در آن کشور باشد.
شرایط تحصیل حقوق در خارج از کشور بسته به کشور موردنظر میتواند متفاوت باشد؛ اما نکته مهم این است که به دلیل متفاوتبودن قوانین حقوقی و جزا در ایران و خارج از کشور ادامه تحصیل در رشته حقوق میتواند برای برخی افراد بسیار چالشبرانگیز باشد. برای شناخت بهترین دانشگاه های حقوق جهان تا انتهای این مقاله از فرهنگ ملل همراه ما باشید.
رشته حقوق در خارج؛ اطلاعات کلی درباره رشته حقوق
روابط بین افراد یک جامعه مختلف بوده و باتوجهبه روابطی که بین انسانها برقرار است قوانین و حقوقی نیز بر این روابط حاکم خواهد بود. یک حقوقدان میتواند افراد را از قوانین بین روابط بهخوبی آگاه کند. برای مثال اگر رابطه بین دو فرد در یک جامعه تجاری باشد برای آگاهی از نحوه معامله صحیح با یکدیگر باید با قوانین حقوق تجارت آشنایی داشته باشند. همچنین دررابطهبا قوانین مربوط به ارث، افراد با حقوق مدنی سروکار دارند. رشته حقوق تنها به روابط بینفردی نپرداخته و به رابطه بین دولت و مردم، انواع حکومتها، قوانین حاکم بر حکومت و نحوه اداره کشور نیز میپردازد.
علاوه بر این، پرداختن به رابطهای که بین سازمانهای بینالمللی و دولتها برقرار است برعهده حقوق بینالملل است. بهطورکلی رشته حقوق در واقع مجموعهای منسجم از قوانین و مقررات تصویب شدهای است که بر روابط اشخاص (که اشخاص میتوانند حقیقی یا حقوقی باشند) در یک جامعه معین حاکم میشود و به روابط صحیح و قانونی بین افراد و سازمانها جهت میدهد.
شرایط مهاجرت با رشته حقوق
در ارتباط با شرایط مهاجرت از طریق تحصیل رشته حقوق در خارج باید گفت ازآنجاییکه قوانین کشور ایران در بسیاری از زمینهها مشابه با کشورهای دیگر است این امر خود باعث تسهیل شرایط مهاجرت با رشته حقوق شده است. در بیشتر کشورهای جهان فارغالتحصیلان رشته حقوق میتوانند با روشهای مختلفی به خارج از کشور مهاجرت کنند. اصلیترین روشها برای مهاجرت دانشجویان دارای شرایط تحصیل حقوق در خارج از کشور عبارتاند از:
- مهاجرت تحصیلی رشته حقوق
- مهاجرت کاری رشته حقوق
در ادامه به توضیح بیشتر هر یک از این موارد پرداخته شده است.
1. مهاجرت تحصیلی رشته حقوق
یکی از روشهای مهاجرت به دیگر کشورها مهاجرت تحصیلی از طریق تحصیل رشته حقوق در خارج است. کشورهای آمریکا، فرانسه، انگلستان، سوئیس، نروژ، کانادا و… جزء بهترین کشورها برای مهاجرت از طریق رشته حقوق هستند. در حالت کلی چهار نظام حقوقی در دنیا وجود دارد. این چهار نظام عبارت است از:
- نظام حقوقی سیویل لا (Civil law)
- نظام حقوقی کامن لا (common law)
- قانون مصوبه یا مجلس
- نظام حقوقی دینی
لازم است بدانید که نظامهای حقوقی کامن لا و سیویل لا جزء رایجترین نظامهای حقوقی در جهان هستند. متقاضیان دارای شرایط تحصیل حقوق در خارج باید برای انتخاب بهترین مقصد ضمن توجه به سطح دانشگاه و شرایط خود نوع نظام حقوقی حاکم در کشور موردنظر و میزان علاقهمندی خود به این نظام حقوقی را هم مدنظر داشته باشند. یکی از نکات قابلتوجه در خصوص مهاجرت تحصیلی با رشته حقوق این است که اکثر کشورها جهتپذیرش این رشته آزمون ورودی دارند. لازم به ذکر است که اصلیترین آزمونهای پذیرش تحصیلی با رشته حقوق آزمونهای LAST و آزمون GRE هستند.
2. مهاجرت کاری رشته حقوق
یکی دیگر از انواع روشهای ممکن مهاجرت برای فارغالتحصیلان رشته حقوق مهاجرت کاری رشته حقوق است. در واقع بازار کار رشته حقوق در خارج برای مهاجرت، در کشورهای مختلف، متفاوت است؛ اما بهطورکلی باید گفت که وکالت و کار در حوزه مشاغل حقوقی در دنیا جزو مشاغل پردرآمد و با پرستیژ اجتماعی بالا محسوب میشود. کشورهای فرانسه، انگلیس، آلمان، آمریکا، نروژ و کانادا از جمله بهترین کشورها جهت مهاجرت کاری رشته حقوق به شمار میآیند.
دقت داشته باشید که مسیر مهاجرت کاری رشته حقوق در کشورهای مختلف متفاوت است. متقاضیان باید قبل از مهاجرت با دریافت پیشنهاد کار در کشور مقصد و اقدام به اخذ ویزای کاری مراحل اولیه مهاجرت کاری را طی کنند. توجه به این نکته لازم است که برای بسیاری از کشورها معادلسازی مدرک تحصیلی نیز لازم است.
شرایط تحصیل رشته حقوق در خارج
یکی از الزامات برای متقاضیان دارای شرایط تحصیل حقوق در خارج از کشور قبولی در آزمون LSAT است. آزمون LSAT یک آزمون استاندارد نیمروزه است که چهار بار در سال برگزار میگردد. توجه داشته باشید که هیچ دانش قبلی از قانون برای شرکت در این آزمون لازم نیست. اصولاً معدل به همراه نمره LSAT شما مهمترین فاکتوری است که اکثر دانشکدههای حقوق جهتپذیرش در نظر میگیرند. بااینحال برخی از دانشکدههای حقوق شروع به بررسی جایگزینهایی برای آزمون LSAT کردهاند.
بهعنوانمثال در فوریه ۲۰۱۶ متقاضیان کالج حقوق دانشگاه آریزونا بهجای آزمون LSAT در آزمون GRE شرکت کردند. یک سال بعد هم دانشکده حقوق هاروارد اعلام کرد که متقاضیان را بر اساس نمرات GRE آنها پذیرش میکند. امروزه، تقریباً ۷۷ دانشکده از ۱۹۹ دانشکده حقوقی مورد تأیید انجمن وکلای آمریکا (ABA)، نتایج GRE را جهتپذیرش در رشته حقوق میپذیرند.
مدلهای پذیرش دیگری نیز در سایر دانشکدههای حقوق در برخی از کشورها وجود دارد. برای مثال، دانشکده حقوق کنکورد (Concord Law School) نیازی به آزمون LSAT ندارد و متقاضیان را عمدتاً بر اساس ترکیبی از معدل آنها و امتیاز آنها در یک آزمون پذیرش اختصاصی که قالب و پوشش LSAT را شبیهسازی میکند در نظر میگیرد. این آزمون کوتاهتر است و میتوان بهصورت آنلاین در آن شرکت نمود.
به علت وجود تفاوتهای بسیار در قوانین حقوقی ایران با دیگر کشورها معمولاً توصیه میشود که فارغالتحصیلان حقوق در ایران جهت ادامه تحصیل رشته حقوق در خارج گرایش حقوق بینالملل را انتخاب کنند. درضمن باید گفت که کشور فرانسه نسبت به دیگر کشورها از نظر قوانین حقوقی به ایران نزدیکتر بوده و امکان تحصیل رایگان در فرانسه نیز فراهم است.
گرایش های مختلف رشته حقوق در خارج
اغلب مردم میدانند که وکیل شدن به سالها تحصیل در دانشگاه و قبولی در آزمون وکالت جهت کسب مدرک حقوق نیاز دارد؛ اما باید گفت که بسیاری از مردم نمیدانند چندین نوع مدرک حقوق وجود دارد. نوع مدرک حقوقی که یک فرد دنبال میکند بیشتر به نوع حرفهای که میخواهد داشته باشد بستگی دارد.
هر نوع مدرک حقوقی دانشجو را برای نوع خاصی از شغل آماده میکند و به آموزش متفاوتی نیز نیاز دارد. رشته حقوق در خارج، در مقاطع بالاتر از کارشناسی به گرایشهای مختلفی تقسیمبندی میشود. هر یک از این گرایشها به طور تخصصی و مفصل در خصوص مباحث حقوقی حاکم بر بخش معینی از جامعه بحث میکنند. گرایشهای مختلف رشته حقوق هم در ایران و هم در خارج به شرح زیر هستند:
- حقوق جزا و جرمشناسی
- حقوق خصوصی
- حقوق عمومی
- حقوق تجارت
- حقوق بینالملل
- حقوق فقه
- حقوق مالکیت فکری
- حقوق محیطزیست
- حقوق نفت و گاز
- حقوق بشر
- حقوق خانواده (معارف اسلامی و حقوق)
- حقوق تجارت بینالملل
- حقوق تجاری اقتصادی بینالمللی
- حقوق اقتصادی
- حقوق مالی – اقتصادی
- حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
- حقوق تجارت الکترونیکی
- حقوق فناوریهای زیستی
- حقوق ثبتاسناد و املاک
دانشگاه های برتر برای تحصیل رشته حقوق در خارج
انتخاب رشته حقوق برای مهاجرت تحصیلی یکی از بهترین رشتههای علومانسانی است. همچنین رشته حقوق در بهترین دانشگاههای جهان توسط اساتید برجسته تدریس میشود. در ادامه به معرفی برترین دانشگاهها برای اطلاع دانشجویان دارای شرایط تحصیل حقوق در خارج از کشور پرداخته شده است. دانشگاههای برتر برای تحصیل رشته حقوق در خارج بر اساس دادههای QS 2024 عبارتاند از:
- دانشگاه هاروارد (Harvard University) کمبریج، ماساچوست
- دانشگاه آکسفورد (University of Oxford) آکسفورد، انگلستان
- دانشگاه کمبریج (University of Cambridge) کمبریج، انگلستان
- دانشگاه ییل (Yale University) نیوهیون، کنتیکت
- دانشگاه استنفورد (Stanford University) استنفورد، کالیفرنیا
- دانشگاه نیویورک (New York University) نیویورک، نیویورک
- مدرسه علوم اقتصادی و سیاسی لندن (London School of Economics and Political Science) لندن، انگلستان
- دانشگاه کلمبیا (Columbia University) نیویورک، نیویورک سیتی
- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (University of California, Berkeley (UCB)) برکلی، کالیفرنیا
- دانشگاه ملبورن (The University of Melbourne) پارک ویل، استرالیا
- دانشگاه شیکاگو (University of Chicago) شیکاگو، ایالات متحده
- دانشگاه ملی سنگاپور (National University of Singapore) سنگاپور
هزینه تحصیل رشته حقوق در خارج
باتوجهبه اینکه رشته حقوق از گرانترین رشتههای تحصیلی دنیا است یکی از مهمترین مسائل موردتوجه برای کسانی که قصد تحصیل رشته حقوق در خارج را دارند درنظرگرفتن هزینههای تحصیل در این رشته است. در زیر به هزینه تحصیل این رشته در برخی از کشورها اشاره شده است:
- آمریکا ۲۹,۶۱۰ الی ۶۶,۵۰۰ دلار
- فرانسه ۲۹۷۸ الی ۴۰۵۳ دلار
- اسپانیا ۱۰۷۵ الی ۴۸۳۸ دلار
- ایتالیا ۲۱۵۰ الی ۱۰,۷۵۱ دلار
- استرالیا ۹۹۱۱ الی ۲۴,۴۴۸ دلار
- هلند ۹,۳۵۳ الی ۱۹,۷۱۰ دلار
مراحل و مدارک رشته حقوق برای مهاجرت تحصیلی
لازم است بدانید که مهاجرت از طریق رشته حقوق برای متقاضیان دارای شرایط تحصیل حقوق در خارج از کشور دارای روند و فرایند خاصی است. البته باید گفت که مراحل و روند این رشته برای مهاجرت ممکن است باتوجهبه کشور مقصد و دانشگاه محل تحصیل تا حدودی متفاوت باشد؛ اما بهطورکلی مراحل اصلی مهاجرت رشته حقوق در خارج عبارت است از:
- ارسال درخواست اپلای به دانشگاه موردنظر
- اخذ نامه پذیرش تحصیلی از دانشگاه موردنظر
- قبولی در آزمون ورودی دانشگاه موردنظر (در صورت وجود آزمون ورودی)
- اقدام برای اخذ ویزای تحصیلی در سفارت کشور مقصد
- دریافت ویزای تحصیلی آن کشور
- تهیه بلیط پرواز و سفر به کشور مقصد
همچنین باید گفت که مدارک موردنیاز برای اخذ پذیرش و تحصیل رشته حقوق در خارج ممکن است در دانشگاههای مختلف متفاوت باشد. در واقع کاملبودن مدارک موردنیاز شانس شما را در اخذ پذیرش موفقیتآمیز در دانشگاه مقصد بسیار افزایش میدهد. مدارک عمومی موردنیاز جهت اخذ پذیرش تحصیلی در رشته حقوق عبارتاند از:
- پر کردن فرم درخواست و در صورت نیاز، پرداخت اپلیکیشن فی
- دیپلم ۱۲ساله دبیرستان (معدل، ریزنمرات، کارنامه و مدرک تحصیلی)
- نتایج آزمونهای زبان (آزمون آیلتس ۷ الی ۷/۵ و آزمون تافل ۱۱۰ برای تحصیل به زبان انگلیسی)
- توصیهنامه
- انگیزهنامه
- نتایج آزمونهای LSAT و GRE
بورسیه رشته حقوق در خارج
رشته حقوق جزء پرهزینهترین و گرانترین رشتههای تحصیلی دنیا محسوب میشود. در حال حاضر یکی از دغدغههای اصلی متقاضیان تحصیل رشته حقوق در خارج این است که چگونه در رشته حقوق بورسیه شوند؟ خوشبختانه هر ساله تعداد زیادی از دانشگاهها و مؤسسات و سازمانهای دولتی و خصوصی بینالمللی در سراسر دنیا بورسیههای مختلفی را برای دانشجویان دارای شرایط تحصیل حقوق در خارج از کشور در نظر میگیرند.
متقاضیان بورسیه رشته حقوق میتوانند از طریق سایت دانشگاه موردنظر یا دیگر سایتهای مختلف به جستجوی این بورسیهها بپردازند و شرایط و الزامات لازم جهت اخذ این بورسیهها را بررسی کنند. دانشجویان برای اخذ بورسیه رشته حقوق در خارج میتوانند باتوجهبه الزامات بورسیهها در صورت واجد شرایط بودن جهت دریافت بورسیه موردنظر درخواست دهند و در صورت تأیید و دارابودن شرایط، موفق به اخذ بورسیه موردنظر شوند.
بهترین کشور برای مهاجرت رشته حقوق
انتخاب بهترین کشور برای تحصیل رشته حقوق در خارج به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله این عوامل میتوان به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور موردنظر، زبان رسمی آن، قوانین مهاجرتی و همچنین فرصتهای شغلی در زمینه حقوق اشاره کرد. کشورهایی که در ادامه معرفی میکنیم از بهترین کشورها برای تحصیل رشته حقوق در خارج از دو جهت کاری و تحصیلی هستند. از جمله بهترین کشورها برای تحصیل این رشته در خارج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آمریکا
- فرانسه
- کانادا
- استرالیا
- انگلستان
- ترکیه
- چین
1. تحصیل رشته حقوق در ترکیه
تحصیل در ترکیه در رشته حقوق در سالهای اخیر بسیار موردتوجه دانشجویان بینالمللی قرار گرفته است. در واقع پس از رشتههای پزشکی و دندانپزشکی رشته حقوق از رشتههای پرتقاضا در کشور ترکیه محسوب میشود. برایناساس کشور ترکیه نهتنها تسهیلات لازم را در جهت تحصیل متقاضیان در این رشته فراهم میکند؛ بلکه تمهیدات لازم برای یافتن کار پس از فارغالتحصیلی را نیز امکانپذیر میکند. وجود فرصتهای شغلی در شغلهایی همچون وکالت، وکیل دعاوی و مشاورههای حقوقی در ترکیه موجب شده است تا بسیاری از فارغالتحصیلان حقوق در این کشور مشغول کار و اشتغال شوند. از جمله مزایای تحصیل رشته حقوق در خارج به مقصد کشور ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بالابودن کیفیت آموزشی و معتبر بودن مدارک دانشگاهی
- برخورداری از بورسیههای تحصیلی
- دارابودن سیستم تبادل دانشجو (اراسموس) با کشورهای اروپایی و آمریکا
- مطابقت نظام آموزشی ترکیه با نظام آموزشی آمریکا
- مورد تأیید بودن بسیاری از دانشگاهها توسط وزارت علوم ایران
- اعطای کمکهزینه و وامهای دانشجویی
- آشنایی دانشجویان با آدابورسوم و فرهنگ دیگر کشورها
- بالابودن امنیت اجتماعی
- سهولت رفتوآمد به ایران
همچنین دانشگاههای کشور ترکیه از برترین دانشگاهها محسوب میشوند و در فهرست رتبهبندیهای جهانی دارای رتبههای برتر هستند. بسیاری از دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه بر اساس برنامههای تبادل دانشجو اراسموس فعالیت میکنند. از میان دانشگاههای حقوق در این کشور که دارای رتبههای جهانی هستند میتوان موارد زیر را نام برد:
- دانشگاه استانبول (Istanbul University)
- دانشگاه آنکارا (Ankara University)
- دانشگاه آنادولو (Anadolu University)
- دانشگاه بیلکنت (Bilkent University)
- دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe University)
- دانشگاه کوچ (Koc University)
2. تحصیل حقوق در چین
تحصیل در چین در رشته حقوق یک انتخاب هوشمندانه برای دریافت مدرک دانشگاههای این کشور است. در واقع بسیاری از دانشگاههای درجه یک چین مانند دانشگاه تسینگهو و دانشگاه پکن در بسیاری از زمینههای تخصصی مانند حقوق تجارت، حقوق بینالملل و قانون مدنی مدارک حقوق باکیفیت ارائه میدهند.
همچنین دانشجویانی که در کشور چین در رشته حقوق تحصیل میکنند آموزش بینالمللی باکیفیت بالا و با هزینه مقرونبهصرفه را دریافت میکنند. چین بیش از سیستم آموزشی عالی و شناخته شده خود چیزهای بیشتری برای ارائه به دانشجویان خود دارد. این کشور یکی از برترین کشورها جهت ادامه تحصیل رشته حقوق در آسیا است.
لازم به ذکر است که برنامه درسی حقوق در چین تقریباً مشابه برنامه درسی حقوق در بسیاری از دانشکدههای حقوق برتر جهان است. بهطورکلی میتوان گفت که حقوق یکرشته محبوب در چین است و بسیاری از مؤسسات آموزش عالی در چین برنامههای حقوقی را در مقاطع تحصیلی مختلف ارائه میکنند. برای تحصیل در رشته حقوق در خارج و کشور چین میتوانید دانشگاههای برتر در این زمینه را بررسی کرده و مناسبترین گزینه را انتخاب کنید. برخی از برترین دانشگاههای این کشور در رشته حقوق عبارتاند از:
- دانشگاه علوم سیاسی و حقوق چین
- دانشکده حقوق دانشگاه رنمین چین
- دانشگاه علوم سیاسی و حقوق جنوب غربی
- دانشگاه پکن
درآمد رشته حقوق در کشورهای مختلف
بهطورکلی فارغالتحصیلان رشته حقوق در بیشتر کشورهای دنیا جزء اقشار مرفه و پر درآمد جامعه محسوب میشوند. درآمد مشاغل حقوقی در کشورهای اروپا و آمریکا بسیار بالا است. علاوه بر درآمد بالا مشاغل حقوقی، شأن اجتماعی بالایی نیز در بیشتر کشورهای جهان دارند. در زیر میتوانید درآمد مشاغل حقوقی در کشورهای مختلف جهان را مشاهده نمایید.
- استرالیا ۹۰,۰۰۰ الی ۱۱۰,۰۰۰ دلار
- آمریکا ۱۷۴,۵۲۰ الی ۲۲۶,۱۱۰ دلار
- انگلستان ۶۱,۹۱۴ دلار
- فرانسه ۶۵,۵۷۸ دلار
- هلند ۹۰,۳۰۴ دلار
جمعبندی
باتوجهبه مطالب بیان شده میتوان گفت که تحصیل رشته حقوق در خارج در سالهای اخیر بسیار موردتوجه دانشجویان بینالمللی قرار گرفته است. پس از رشتههای پزشکی و دندانپزشکی رشته حقوق از رشتههای پرتقاضا بهحساب میآید. برایناساس کشورهای مختلف نهتنها تسهیلات لازم را در جهت تحصیل متقاضیان در این رشته فراهم میکنند؛ بلکه تمهیدات لازم برای یافتن کار پس از فارغالتحصیلی را امکانپذیر میسازند.
شما نیز درصورتیکه علاقهمند به تحصیل رشته حقوق در بهترین دانشگاه های حقوق جهان هستید میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان در خصوص شرایط تحصیل حقوق در خارج از کشور با کارشناسان ما در مؤسسه مهاجرتی فرهنگ ملل در ارتباط باشید. کارشناسان ما در این مجموعه تمام تلاش خود را خواهند کرد شما را به بهترین نحو در این مسیر یاری کنند.