تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران 2024
تحصیل در ترکیه یا ایران؟ کدامیک برای ادامه تحصیل بهتر است؟ برای تصمیمگیری در این مورد باید تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران را بررسی کرد. انتخاب هرکدام از دو گزینه تحصیلی مزایا و معایب خود را دارد. به همین دلیل باید تمامی شرایط تحصیل در ایران و ترکیه بررسی و ارزیابی شود.
توجه به شرایط تحصیل در هر دو کشور، شرایط متقاضی تحصیل و آینده شغلی رشته موردنظر در هر دو کشور از موارد مهمی هستند که باید موردتوجه قرار گیرند. در این مقاله از گروه مهاجرتی فرهنگ ملل مزایا و معایب مهاجرت تحصیلی به ترکیه یا تحصیل در ایران را بررسی میکنیم.
مهاجرت تحصیلی به ترکیه
ترکیه از همسایگان شمالی ایران است که در چند سال اخیر موردتوجه دانشجویان ایرانی قرار گرفته است. ازآنجاییکه ترکیه یک کشور اوراسیایی است این کشور تلاش میکند تا خود را بیشتر به اروپا نزدیک کند. به همین دلیل در بسیاری از زمینهها مانند سیستم آموزش عالی از استانداردهای اروپا پیروی میکند. ترکیه از امضاکنندگان معاهده بولونیا است و از نظر برخی دانشجویان این مورد میتواند یکی از موارد مهم تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران باشد.
برخی دانشگاههای ترکیه در رنکینگهای جهانی اعتبار خوبی دارند و این مورد نیز یکی از دلایل افزایش مهاجرت تحصیلی به کشور ترکیه است. البته نباید از نظر دور داشت که دانشگاههای مهم ایران نیز اعتبار علمی خوبی در جهان دارند و شاید بزرگترین مشکل برای تحصیل در دانشگاههای ایران قبولی در آزمون ورودی باشد.
تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران
بسیاری از دانشجویانی که خود را برای تحصیل در ترکیه آماده میکنند با بررسی تمام جوانب و شرایط اعتقاد دارند که تحصیل در ترکیه مزایای بیشتری نسبت به تحصیل در کشور ایران دارد. این گروه از افراد در استدلال خود مبنی بر تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران بیان میکنند که چون بخشی از ترکیه در اروپا است این کشور روابط نزدیکتری با کشورهای اروپایی دارد.
این روابط بر سیستم آموزش عالی ترکیه اثر گذاشته و این کشور از نظر موقعیت علمی و دسترسی به بازارهای کار بینالمللی و مجامع علمی شرایط بهتری برای فارغالتحصیلان است. از طرف دیگر تحصیل در دانشگاههای ایران نیز بدون مزیت نیست. در ایران هم دانشگاههای معتبری وجود دارد که اساتید برجسته و معتبری در آنها تدریس میکنند.
بسیاری از دانشجویان این دانشگاهها در صحنههای جهانی افتخارات زیادی برای ایران میآفرینند. همچنین تحصیل در کشور مبدأ از نظر هزینه زندگی و هزینه تحصیل بسیار مقرونبهصرفهتر از ترکیه است. دیگر تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران این است که در ترکیه دانشجویان بینالمللی برای تحصیل در دانشگاههای دولتی و خصوصی این کشور باید هزینه پرداخت کنند و مشخص است که هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی بیشتر است.
این در حالی است که دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در دانشگاههای دولتی ایران شهریه تحصیلی پرداخت نمیکنند. یکی از مشکلات دانشجویان ایرانی برای ورود به دانشگاههای دولتی وجود سد بزرگی به نام کنکور است. برای تحصیل در دانشگاههای دولتی ترکیه نیز دانشجویان باید در آزمون ورودی نمره قبولی کسب کنند؛ ولی دشواری این آزمون بهاندازه کنکور ایران نیست. باتوجهبه آنچه گفته شد هر دو گزینه تحصیل در کشور ایران یا ترکیه مزایا و معایبی دارند و نمیتوان صرفاً یک کشور را کاملاً ایدهآل و دیگری را نامطلوب برای تحصیل قلمداد کرد.
مقایسه شرایط پذیرش در دانشگاه های ایران و ترکیه
در مبحث تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران بهتر است شرایط پذیرش در دانشگاههای دو کشور را بررسی کنیم. هر دو کشور ایران و ترکیه دارای دانشگاههای دولتی و خصوصی هستند و رقابت برای ورود به دانشگاههای دولتی در هر دو کشور بسیار بالا است.
این در حالی است که پذیرش در دانشگاههای خصوصی راحتتر است و به همین دلیل بسیاری از متقاضیان راه آسانتر را انتخاب میکنند. برای تحصیل در دانشگاههای دولتی ایران متقاضیان باید آزمون دشواری را پشت سر بگذارند و با کسب امتیاز لازم و سوابق تحصیلی خوب میتوانند در رشته موردنظر خود تحصیل کنند.
درباره ورود به دانشگاههای دولتی ترکیه آزمون ورودی بهدشواری کنکور ایران نیست. متقاضیان با کسب نمره قبولی در یکی از آزمونهای YOS یا SAT که از شرایط تحصیل در ترکیه است میتوانند وارد دانشگاه شوند. این مورد میتواند یک مورد دیگر از تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران باشد.
به دلیل آنکه قبولی در این آزمونها راحتتر از آزمون ایران است برخی دانشجویان مهاجرت تحصیلی به ترکیه را انتخاب میکنند. پذیرش در دانشگاههای خصوصی هر دو کشور تقریباً مانند هم و راحتتر است. برای تحصیل در برخی دانشگاههای خصوصی ترکیه آزمون ورودی خاصی برگزار نمیشود.
در ایران نیز برخی دانشگاهها برای برخی رشتههای نهچندان مهم بدون آزمون ورودی دانشجو میپذیرند. البته برای تحصیل در رشتههای پزشکی، مهندسی، معماری، هنر و برخی رشتههای مهم دیگر در دانشگاههای خصوصی متقاضیان باید در آزمون ورودی شرکت کنند که بهمراتب راحتتر از آزمون دولتی است.
تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران؛ مزایا و معایب تحصیل در ترکیه
مهمترین فاکتورهای انتخاب دانشگاه محل تحصیل اعتبار دانشگاه، سهولت آزمون ورودی، امکانات تحصیل مدرن و مجهز و دسترسی بهتر به مجامع علمی بینالمللی و بازارهای کار است. باتوجهبه اینکه سیستم آموزش عالی ترکیه از استانداردهای اروپا و آمریکا پیروی میکند بسیاری از دانشجویان تحصیل در ترکیه را انتخاب میکنند.
وجود امکانات تحصیلی مدرن و مجهز، ارائه بورسیههای تحصیلی، امکان تبادل دانشجو برای تحصیل در سایر دانشگاههای بینالمللی و تحصیل در محیط چندملیتی برخی از مزایای تحصیل در ترکیه هستند. مورد تبادل دانشجویی اراسموس را میتوان یکی از موارد تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران به شمار میروند.
هزینه تحصیل در ترکیه در مقایسه با دانشگاههای معتبر اروپا و آمریکا مناسبتر است؛ ولی باید توجه کرد که هزینه تحصیل در کشور ایران برای دانشجویان ایرانی بسیار مقرونبهصرفهتر است. دوری از خانواده و دشواری در سازگاری با محیط در ماههای اولیه برخی دیگر از معایب تحصیل در ترکیه هستند.
مزایا و معایب تحصیل در ایران
برای موضوع تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران نمیتوان تحصیل در یک کشور را تماماً مزایا و در کشور دیگر را همراه با معایب دانست. باتوجهبه شرایط هر کشور و شرایط فردی دانشجو، تحصیل در هر دو کشور مزایا و معایبی دارد. از مهمترین مزایای تحصیل در ایران در دانشگاههای دولتی و حتی دانشگاههای خصوصی میتوان به مناسببودن هزینه تحصیل اشاره کرد که بسیار هم مهم است.
هزینه تحصیل در دانشگاههای دولتی ایران رایگان است و در مقایسه با دانشگاههای خصوصی ترکیه، هزینه تحصیل دانشگاههای خصوصی ایران بسیار مناسبتر است. همچنین دانشجویان ایرانی با تحصیل در دانشگاههای ایران هزینه زندگی کمتری میپردازند و میتوانند بدون نیاز به اخذ مجوز، به کار ضمن تحصیل بپردازند.
این در حالی است که دانشجویان خارجی برای کار ضمن تحصیل در ترکیه علاوه بر اخذ مجوز تنها ساعات مشخصی میتوانند کار کنند. همچنین ممکن است برای کار پس از تحصیل در ترکیه برای برخی رشتهها با محدودیت روبرو شوند. شاید بتوان کنکور سراسری دانشگاههای ایران و محدودیت در دسترسی به بازارهای کار و جوامع علمی جهانی را از معایب تحصیل در ایران برشمرد.
بهترین دانشگاه های ایران
در ادامه تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران باید اذعان کرد که برخی از دانشگاههای دولتی ایرانی در فهرست دانشگاههای برتر جهان قرار دارند و سالانه نخبگان بسیاری از این دانشگاهها در عرصه جهانی میدرخشند. حضور اساتید برجسته ایرانی در رشتههای مختلف در دانشگاههای ایران و اعتبار علمی این اساتید گویای سطح علمی این دانشگاهها است. برخی از بهترین دانشگاههای ایران عبارتاند از:
- دانشگاه شریف
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه شهید بهشتی تهران
- دانشگاه تهران
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه انوشیروانی بابل
- دانشگاه تربیتمدرس
- دانشگاه فردوسی مشهد
تفاوت تحصیل درترکیه و ایران؛ بهترین دانشگاه های ترکیه
در کشور ترکیه نیز دانشگاههای معتبر زیادی فعالیت میکنند و سالانه دانشجویان زیادی باهدف تحصیل در آنها برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه اقدام میکنند. در موضوع تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران نمیتوان دانشگاههای یک کشور را برتر از دیگری دانست و بهتر است در این مورد به رتبهبندیهای جهانی مانند QS مراجعه کرد. در ادامه، اسامی برخی از بهترین دانشگاههای ترکیه آمده است:
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه باشکنت
- دانشگاه باهچه شهیر
- دانشگاه اژه ازمیر
- دانشگاه مرمره
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه یدی تپه
- دانشگاه کوچ
تحصیل در ترکیه یا ایران؟
برای تصمیمگیری درباره تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران ابتدا باید تمامی موارد مربوط به تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران را بررسی کرد. هر کدام از گزینههای تحصیل در ایران یا ترکیه مزایا و معایب خاص خود را دارند. برای انتخاب نهایی، دانشجو باید اولویتها و شرایط فردی، مالی و حتی عاطفی خود را در نظر بگیرد.
برای برخی دانشجویان داشتن ارتباط بیشتر با مجامع بینالمللی برای دستیابی به آینده تحصیلی و شغلی بهتر اهمیت بیشتری دارد. برخی دیگر به دلایل مالی یا عاطفی نمیتوانند در کشوری دیگر ادامه تحصیل دهند. به همین دلیل مهمترین فاکتورها اولویتبندی و بررسی شرایط مختلف فردی و اجتماعی است تا بتوان از بین دو گزینه تحصیل در دانشگاههای ایران یا مهاجرت تحصیلی به ترکیه یکی را انتخاب کرد.
جمعبندی
دانشجویانی که بین دوراهی تحصیل در ایران یا مهاجرت تحصیلی به ترکیه قرار گرفتهاند و نمیدانند کدام را انتخاب کنند باید شرایط تحصیل در هر دو کشور را بررسی کنند. میتوان ارتباط بیشتر ترکیه با مجامع بینالمللی را به دلیل نزدیکی با اروپا و شرایط پذیرش راحتتر در دانشگاهها تفاوت تحصیل در ترکیه و ایران شمرد.
این در حالی است که برای پذیرش در دانشگاههای دولتی ایران متقاضیان با آزمون دشواری به نام کنکور روبرو هستند که موجب میشود بسیاری از آنها از پذیرش و تحصیل در رشته موردعلاقهشان بازبمانند. تصمیم نهایی برای تحصیل در ترکیه یا ایران باید بر اساس اولویتها و شرایط فردی، مالی و اجتماعی گرفته شود.
مشاوران و متخصصان گروه مهاجرتی فرهنگ ملل تلاش میکنند تمام اطلاعات و شرایط جدید درباره مهاجرت تحصیلی را جمعآوری و آنها را در اختیار متقاضیان قرار دهند. فرهنگ ملل پشتیبانی مطمئن در مسیر مهاجرت تحصیلی است. برای آگاهی از شرایط تحصیل خارج از کشور و دریافت اطلاعات، به بخش مشاوره رایگان مراجعه کنید.