Skip links
اقامت پس از تحصیل در ترکیه

اقامت پس از تحصیل در ترکیه ۲۰۲۴

کشور ترکیه به دلیل برخورداری از سیستم آموزشی کارآمد و برخورداری از دانشگاه‌های معتبر، در سال‌های اخیر موفق به جذب دانشجویان بین‌المللی از سراسر دنیا شده است. این کشور با فراهم‌کردن فرصت تحصیل باکیفیت و ارزان، فضایی منحصربه‌فرد و تجربه‌ای به‌یادماندنی برای دانشجویان ایجاد می‌کند. نزدیکی به ایران، هزینه‌های مقرون‌به‌صرفه زندگی، آب‌وهوای خوب و فرصت‌های شغلی متنوع باعث شده است تا دانشجویان زیادی تصمیم به اقامت پس از تحصیل در ترکیه بگیرند.

اخذ اقامت ترکیه پس از تحصیل یکی از آسان‌ترین راه‌های مهاجرت به این کشور است. قرارگرفتن در فضای بین‌المللی و پیشرفته ترکیه از جمله دلایل علاقه دانشجویان به اقامت پس از تحصیل در ترکیه به شمار می‌روند. در این مقاله از سری مقالات فرهنگ ملل با ما همراه باشید تا به بررسی شرایط گرفتن اقامت بعد از تحصیل در ترکیه بپردازیم.

مزایای اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه

 ترکیه که در میان قاره‌های آسیا و اروپا قرار دارد و توسط دریای اژه، مدیترانه و دریای سیاه احاطه شده است، یکی از مدرن‌ترین کشورهای دنیا است که از نظر میراث‌فرهنگی و سنتی بسیار غنی است. اقامت پس از تحصیل در ترکیه به‌ویژه برای دانشجویانی که به دنبال استفاده از فضای اقتصادی روبه‌رشد این کشور هستند، به گزینه خوبی تبدیل شده است. در حال حاضر، ترکیه یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای آسیا به شمار می‌رود و زندگی در این کشور با مزایای مختلفی همراه است.

نزدیکی به ایران، برخورداری از سبک زندگی مشابه مردم ایران، برخورداری از امکانات رفاهی نسبتاً خوب و آب‌وهوای مناسب باعث شده است تا این کشور به یک مقصد مهاجرتی عالی برای ایرانیان تبدیل شود. مزایای اقامت ترکیه پس از تحصیل به طبیعت و موقعیت جغرافیایی محدود نمی‌شود؛ زیرا این کشور در زمینه اقتصاد، صنعت، علم و فناوری نیز بسیار موفق عمل کرده است. این کشور با جذب متخصصان و سرمایه‌گذاران خارجی مسیر اخذ اقامت را برای مهاجران هموار کرده است.

از جمله مزایای زندگی در ترکیه می‌توان به سیستم حمل‌ونقل پرسرعت، سیستم سلامت و پوشش بیمه عالی، امکانات تحصیلی منحصربه‌فرد، بازار کار گسترده و…. اشاره کرد. از دیگر مزایای اقامت پس از تحصیل در ترکیه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان صدور کارت اقامت برای فرزندان و افراد خانواده زیر ۱۸ سال
  • فرایند سریع اخذ اقامت
  • عدم وجود شرایط سنی
  • امکان تحصیل رایگان در مدارس دولتی ترکیه
  • امکان دریافت گواهینامه رانندگی
  • بهره‌مندی از خدمات درمانی و بهداشتی
  • امکان برخورداری از مراکز پزشک خانواده
انواع اقامت ترکیه پس از تحصیل

انواع اقامت ترکیه پس از تحصیل

دانشجویانی که تحصیلات خود را با موفقیت در مراکز آموزش عالی ترکیه به اتمام می‌رسانند، می‌توانند به چند روش مختلف برای اخذ اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه اقدام نمایند. کشور ترکیه شرایط خوبی را برای اقامت دانشجویان پس از تحصیل در ترکیه فراهم کرده است تا نیروی کار تحصیل‌کرده و متخصص را جذب کند. دانشجویان می‌توانند در صورت تمایل پس از تکمیل تحصیلات خود نسبت به اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه اقدام کنند.

مجوز اقامت (RP) در ترکیه محوری است که به افراد خارجی اجازه می‌دهد تا بیش از ۹۰ روز در این کشور اقامت داشته باشند. این وضعیت نه‌تنها امکان اقامت قانونی را برای افراد فراهم می‌کند؛ بلکه امکان کار و سرمایه‌گذاری برای افراد واجد شرایط را نیز برای متقاضیان ایجاد می‌کند. علاوه بر این، اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه امکان استفاده از خدمات پزشکی و امتیازات بانکی را نیز برای افراد فراهم می‌کند. انواع مجوز اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه به شرح زیر هستند:

  • اقامت کوتاه‌مدت: مجوز اقامت کوتاه‌مدت به مدت ۲ سال صادر می‌شود و می‌توان از آن برای اهداف مختلفی از جمله شرکت در پروژه‌های تحقیقاتی، سرمایه‌گذاری و… استفاده کرد. سرمایه‌گذاران می‌توانند این مدت‌زمان را به مدت ۵ سال یا بیشتر تمدید کنند.
  • مجوز اقامت خانوادگی: این مجوز برای مدت حداکثر ۳ سال در نظر گرفته شده است و می‌تواند توسط همسر و فرزندان شهروندان یا مقیم ترکیه دریافت شود.
  • مجوز اقامت تحصیلی: مجوز اقامت دانشجویی برای دوره تحصیلی لازم برای اخذ آموزش دوره متوسطه یا آموزش عالی به دانشجویان و دانشجویان ارائه می‌شود.
  • مجوز اقامت بلندمدت: این مجوز اقامت به‌صورت دائم و پس از ۸ سال اقامت در ترکیه به متقاضیان اعطا می‌شود.
  • مجوز اقامت بشردوستانه: مجوز اقامت بشردوستانه برای افرادی صادر می‌شود که شرایط زندگی قابل‌قبولی در کشور خود ندارند. مدت اعتبار این مجوز توسط وزارت امور داخلی تعیین می‌شود.

روش‌ های اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه

باتوجه‌به مهیا بودن شرایط کار پس از تحصیل در ترکیه لازم است با روش های اخذ اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه آشنا باشید. در ادامه به بررسی این روش ها می‌پردازیم.

۱. اخذ اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه از طریق کار

 اخذ اقامت کاری پس از تحصیل در ترکیه یکی از پرطرف‌دارترین روش‌های مهاجرت است. دانشجویان می‌توانند بدین منظور ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کنند. افرادی که قصد اقامت پس از تحصیل در ترکیه را دارند می‌توانند مجوز اقامت خود را بر اساس یک قرارداد کاری با یک کارفرما در ترکیه دریافت کنند. در این صورت، متقاضیان باید از کارفرما پیشنهاد کاری دریافت کرده باشند. معمولاً دانشجویان پس از اتمام تحصیلات خود در ترکیه مدت‌زمان کمی فرصت خواهند داشت تا شغل موردنظر خود را بیابند.

یکی از مهم‌ترین عوامل در اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه از طریق کار، نرخ بیکاری این کشور است. نرخ بیکاری کشور ترکیه در سال‌های اخیر بالاتر از ۱۰ درصد بوده است. این مسئله می‌تواند برای فارغ‌التحصیلان خارجی که به دنبال اشتغال در این کشور هستند را با چالش روبرو کند. دانشجویانی که موفق به پیداکردن شغل می‌شوند می‌توانند ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کرده و به اقامت ترکیه پس از تحصیل را دریافت کنند. پس از تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کار دانشجویان باید به مدت ۵ سال در این کشور مشغول به کار شوند.

بعد از گذشت این مدت‌زمان برای اخذ اقامت دائم ترکیه اقدام نمایند. یکی از مهم‌ترین نکات در اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه از طریق کار، اخذ مجوز کار ترکیه است. دولت دارای سیستم مجوز کاری است که کارفرمایان را ملزم به اخذ مجوز کار قبل از استخدام کارکنان خارجی می‌کند. از دیگر نکات مهم در این روش اخذ اقامت، می‌توان به برخورداری از مهارت زبان ترکی اشاره کرد. درست است امکان تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی برای دانشجویان فراهم است؛ اما برخورداری از مهارت زبان ترکی می‌تواند فرایند کاریابی را برای دانشجویان خارجی هموارتر کند.

 اقامت پس از تحصیل در ترکیه از طریق سرمایه‌گذاری

۲. اقامت پس از تحصیل در ترکیه از طریق سرمایه‌گذاری

 از دیگر روش‌های اخذ اقامت ترکیه پس از تحصیل، می‌توان به سرمایه‌گذاری در این کشور اشاره کرد. به‌طورکلی، اخذ اقامت ترکیه پس از تحصیل به دو روش سرمایه‌گذاری در خرید املاک و مستغلات و سرمایه‌گذاری در سیستم بانکی کشور انجام می‌پذیرد. متقاضیانی که قصد اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه از طریق سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات را دارند، باید مبلغی بالغ بر ۲۵۰۰۰۰ دلار در بخش املاک ترکیه سرمایه‌گذاری کنند تا موفق به اخذ پاسپورت برای خود و خانواده خود شوند. فرایند اخذ پاسپورت در این روش ۳ الی ۶ ماه به طول می‌انجامد.

افرادی که موفق به اخذ اقامت ترکیه از طریق این روش می‌شوند، به مدت ۳ سال اجازه فروش املاک را نخواهند داشت. روش دیگر اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه، سرمایه‌گذاری در سیستم بانکی است. متقاضیان در این روش با سرمایه‌گذاری ۵۰۰۰۰۰ دلار در سیستم بانکی موفق به اخذ اقامت ترکیه می‌شوند. مدت‌زمان اخذ پاسپورت در این روش نیز ۳ الی ۶ ماه است. شخص سرمایه‌گذار موظف به حفظ سرمایه‌گذاری خود در بانک به مدت ۳ سال خواهد بود.

۳. اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه از طریق ازدواج

 ازدواج یکی دیگر از روش‌های اخذ اقامت ترکیه پس از تحصیل است. در این روش دانشجویانی که مشغول به تحصیل در ترکیه هستند یا تحصیلات خود را در این کشور به پایان رسانده‌اند با ازواج با یک شهروند ترکیه‌ای می‌توانند برای اخذ اقامت ترکیه اقدام نمایند. بدین منظور، متقاضیان باید ازواج خود را در یک دفتر ثبت‌اسناد در ترکیه به ثبت برسانند. درصورتی‌که این افراد در خارج از خاک کشور ترکیه ازدواج کنند باید ازواج خود را از طریق کنسولگری این کشور ثبت نمایند.

افرادی که با شهروندان ترکیه‌ای ازدواج می‌کنند در ابتدا اقامت موقت و پس از ۳ سال زندگی می‌توانند نسبت به اخذ اقامت دائم این کشور اقدام کنند. از جمله مهم‌ترین شرایط اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه از طریق ازدواج این است که متقاضیان بالای ۱۸ سال سن داشته و در زمان ازواج مجرد باشند. از دیگر شرایط مهم برای اخذ اقامت ترکیه پس از تحصیل از طریق ازدواج، قبولی در آزمون شهروندی این کشور است.

اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه از طریق پناهندگی

۴. اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه از طریق پناهندگی

پناهندگی یکی دیگر از روش‌های اقامت پس از تحصیل در ترکیه است. به‌طورکلی، پناهنده فردی است که جان، مال و ناموس او در خاک کشور وی در خطر بوده و به کمک سازمان‌های حقوق بشر نیاز داشته باشند. بدین منظور شخص پناهنده باید مدارک لازم را ارائه دهد و در مصاحبه‌هایی که دولت ترکیه برای آن‌ها در نظر می‌گیرد، رأی مثبت دریافت کنند. درصورتی‌که شخص پناهنده مدارک واقعی را ارائه داد و به‌عنوان یک پناهنده شناخته شد، کشور ترکیه مجوز اقامت به مدت ۳ سال را به او اعطا می‌کند.

این مدت‌زمان در سال ۲۰۱۹ در پی تغییراتی که دولت ترکیه در این قانون ایجاد کرد به ۱ سال کاهش یافت. بدین ترتیب، متقاضیان اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه از طریق پناهندگی نمی‌توانند ۵ سال پیوسته در خاک این کشور زندگی کنند؛ لذا این روش به اخذ اقامت دائم ترکیه منتهی نخواهد شد.

جمع‌بندی

 اخذ اقامت پس از تحصیل در ترکیه یکی از جذاب‌ترین گزینه‌ها برای دانشجویان ایرانی است که این کشور را به‌عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی برگزیده‌اند. هرساله دانشجویان زیادی از سراسر جهان کشور ترکیه را به‌عنوان یک کشور منحصربه‌فرد برای تحصیل و زندگی دانشجویی انتخاب می‌کنند. مقرون‌به‌صرفه بودن هزینه تحصیل در ترکیه، آموزش باکیفیت و دانشگاه‌های معتبر از دیگر دلایل جذب دانشجویان بین‌المللی به این کشور محسوب می‌شوند.

اقامت ترکیه پس از تحصیل این امکان را برای دانشجویان فراهم می‌کند تا در بازار کار متنوع این کشور مشغول به کار شوند و از مزایای زندگی در یکی از بهترین کشورهای اروپایی بهره‌مند شوند. علاوه بر این، اخذ اقامت بعد از تحصیل در ترکیه سکوی پرتابی برای اخذ اقامت کشورهای اروپایی محسوب می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با شرایط گرفتن اقامت بعد از تحصیل ترکیه و مهاجرت به ترکیه می توانید با مراجعه به وب سایت فرهنگ ملل از طریق دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان و مشاوران ما در ارتباط باشید.

Leave a comment